Waarom paardenmassage?

Ieder paard is een atleet. Van jong tot oud, van groot tot klein, van recreatie tot topsporter. Alle paarden hebben hun spieren nodig om te functioneren. De mate waarin is afhankelijk van wat paard en ruiter als team doen. Het maakt niet uit welke discipline het is. Of het nu gaat om springen, dressuur, mennen, freestyle of western.

Ieder paard, pony, shetlander kan te maken krijgen met een blessure. Of het kan zijn dat het werk wat er verwacht wordt niet waar kan worden gemaakt naar de wensen van zijn/haar ruiter of begeleider. Dit kan dan een spierprobleem zijn zoals het niet goed kunnen ondertreden met de galop. Andere voorbeelden zijn verminderde afzet met een sprong, verschil in het wenden tijdens het mennen of het moeizaam verzamelen met western rijden.

Mocht u tijdens het rijden, verzorgen van uw paard of pony merken dat het anders is dan anders kunt u altijd gratis een spiercontrole uit laten voeren. Massage kan dan een oplossing bieden.

Wanneer?

-      Een paard laat tekenen zien van verzet

-      Protest bij het zadelen, aansingelen, poetsen

-      Zwaaien met de staart tijdens bepaalde oefeningen

-      Oefeningen niet uit kunnen voeren

-      Moeilijk in de overgangen

-      Een blessure heeft (pijn verminderen)

-      Onzuivere gangen, kreupelheid

 

 

Paarden zijn vluchtdieren. Om deze reden zal een paard in een heel laat stadium laten zien dat hij/zij pijn heeft. Als een paard pijn aangeeft dan is het vaak dat een paard er al even mee loopt tenzij het een trauma is.

Effecten van paardenmassage

Uiteraard hoeft een paard bovenstaande tekenen niet te hebben om gemasseerd te worden. Ook paarden hebben baat bij een massage. Ze worden, net als wij, relaxter en voelen zich rustiger in hun hoofd. Dit heeft tot gevolg dat er vaak blessures mee kunnen worden voorkomen of in ieder geval vroegtijdig ontdekt kunnen worden. 

Kortom, het is zelfs fijn om een massage te krijgen. De meeste paarden moeten echter wel even wennen aan de aanrakingen. Het resulteert vaak in:

-      Ontspannen paard

-      Pijn vermindering

-      Sneller herstel na inspanning

-      Vriendelijker paard in omgang en rijden